Parisul a descoperit „minunea Halep”. Simona a pierdut finala cu Șarapova, dar a contribuit din plin la un show electrizant

Redactor:
Marius Hutu
Parisul a descoperit
  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep a pierdut prima ei finală de Grand Slam, cu 6-4, 6-7, 6-4 în fața Mariei Șarapova. Românca a jucat însă de la egal la egal și mici detalii au făcut diferența. Partida a fost una cu răsturnări spectaculoase de situații

Pentru a defini valoarea Simonei Halep mereu s-au căutat modele cunoscute publicului larg pentru a arăta către cine tinde jucătoarea din Constanța. „Este noua Justine Henin”, „calcă pe urmele lui Kim Clijsters” sunt doar două din comparațiile pe care presa mondială le-a făcut în ultima vreme. Inclusiv managerul Virginia Ruzici a vorbit în termeni de comparație pentru presa franceză, astfel încât să-i evidențieze calitățile româncei. „Are o deplasare de mișcare incredibilă, cum numai la Arantxa Sanchez Vicario am mai văzut. În plus, are ceva din reverul lui Novak Djokovic”, a descris-o Virginia Ruzici pe Simona în ediția tipărită a ziarului L”Equipe.  Prin calificarea în finala de la Roland Garros, Halep a atras atenția în toată lumea (n.r. evenimentul se trasmite în peste 150 de țări). Românca nu mai este noua Justine Henin, Kim Clijsters, Arantxa Sanchez, este chiar … Simona Halep! Are un stil propriu cu care a impresionat în această ediție a French Open și cu care încearcă să o învingă și pe Maria Șarapova.

Parisul, terenul perfect pentru mari performanțe ale sportului românesc

La antrenamentul încheiat cu 75 de minute înaintea jocului, Simona se arată jovială, pare că a depășit tracul specific unei debutante într-o finală de Grand Slam. Parisul este terenul perfect pentru o performanță care va rămâne scrisă cu litere de aur în istoria sportului românesc, dar și în istoria Roland Garros. Parisul este scena unde România a obținut și alte rezultate magnifice de-a lungul timpului: titlul mondial cu naționala de handbal masculin (1970), trofee care i-au consacrat în toată lumea pe tenismenii Ilie Năstase (1973) și Virginia Ruzici (1978), dar și locul unde spadasinele au înțepat fără milă pentru aurul mondial în 2010. Așadar, un teren deja bătătorit, numai bun pentru o nouă încoronare, cea a Simonei Halep!

Simona a intrat în meci în forță, cu un break

Tensiunea crește brusc odată cu intrarea celor două jucătoare pe teren. Cei 15.000 de spectatori le primesc cu aplauze călduroase pe ambele, dar în tribune steagurile românești sunt mult mai numeroase. Suporterii au venit de peste tot, nu numai din Franța, chiar și din Scoția, toți doar să o vadă pe sportiva minune din Constanța. Și începe jocul! Surprinzător, după primele schimburi, presiunea pare că apasă mai tare pe Șarapova. Rusoaica face o dublă greșeală, iar Simonei i se ivește o primă șansă de break, pe care nu o lasă să-i scape. „Mașa” încearcă să o țină pe Halep cât mai departe de linia de fund, românca prelungește pe cât posibil raliurile, iar punctele se împart ca între două bună surori. Nu este însă deloc o dispută amicală, Simona forțează cu serviciul care îi funcționeză și face 2-0 în numai 9 minute. Planul de bătaie merge ca la carte.

Șarapova arată primele semne de iritare după debutul de joc, în condițiile în care mingile de la Simona se întorc rapid înapoi. Eleva lui Wim Fissette ajunge aproape la fiecare lovitură, astfel că rusoaica este obligată să imprime și mai multă forță rachetei pentru a ține pasul. Șarapova izbutește să facă câteva puncte câștigătoare, insistă mult pe reverul Simonei, iar după ce românca salvează trei minge de break, cedează la a patra. Egalitatea se restabilește (2-2), iar în tribune încep să se facă tabere.

Maria a reintrat în joc cu un rebreak și forțează desprinderea. Halep nu face însă economie de efort și rămâne la nivelul la nivelul adversarei, ba chiar atacă ori de câte ori are ocazia. O nouă șansă de break i se ivește în urma unei alte „duble” a campioanei din 2012. Șarapova iese din încurcătură tot cu serviciul și trece în avantaj pentru prima dată după 36 de minute: scor 3-2. Jocul este foarte intens, din moment ce media unui game este peste 7 minute! Toate s-au încheiat în prelungiri, la avantaje.

Primul set a durat 57 de minute

O urcare în teren a Simonei în game-ul șase este taxată prompt de Șarapova cu un lob, care aprinde și stadionul. Este o minge care scurtcircuitează puțin jocul româncei, iar „Mașa”, cu un bagaj de cunoștințe vast, speculează momentul și se desprinde la 4-2. Pe un trend ascendent, rusoiaca face și al cincilea game consecutiv. Situația de pe tabela impunătoare a Arenei „Philippe Chatrier” pare suprinzătoare pentru că diferența în joc a fost mult mai mică. Simona ține cu dinții să arate că alta este relitatea și face al doilea break pentru 5-4. Presiunea este însă tot pe româncă, Șarapova nu slăbește deloc concentrarea și domină psihologic primul moment cheie al jocului: a doua minge de set este fructificată în minutul 57 al meciului, scor 6-4.

Philippe Chatrier a devenit teritoriu românesc

Mental, rusoaica a câștigat multe puncte la capitolul încredere după primul set, iar la debutul actului secund reușește să „rupă” jocul. Halep face eforturi pentru a rămâne în ritmul pe care îl dictează adversara, dar Șarapovei îi intră aproape fiecare lovitură. Face astfel 2-0 și forțează desprinderea. Mai poate Simona? Răspunsul îl dă chiar jucătoarea, care a ieșit la atac pe serviciul „Mașei” și reaprinde instantaneu finala cu un rebreak. Prin memorie ne trec imediat nenumărate pasaje din parcursul Simonei în ultimele luni, care a urcat treaptă cu treaptă în WTA după ce a întors multe partide de la 0-1 la seturi. Se ajunge la 2-2, iar „Philippe Chatrier” se transformă într-o arenă românească.  Uluială! Nu se joacă la București, ci la Paris, francezii, americanii, britanicii au adoptat-o și scandează alături de fanii români. „Simona! Simona!” se aude tot mai apăsat din toate zonele tribunei, Halep are un acum un factor important de partea ei în lupta cu Șarapova. Adversara arată slăbiciuni la serviciu, face trei „duble” în game-ul cinci, însă aceleași execuții explozive, în forță, o țin la conducerea setului. Românca a echilibrat totuși vizibil partida, finala se poate juca în trei seturi.

Egal la seturi din a treia încercare

Simona emite pretenții într-o dispută la un joc în forță cu Maria Șarapova doar când face pasul către teren, când este agresivă. Cele două artiste duc o luptă terbilă pentru „teritorii”, cine să impună ritmul în schimburi, fiecare dă senzația că vrea să atace. Halep împinge jocul din toate puterile, iar rusoioaca este pusă în dificultate. După o oră și 44 de minute, Simona revine în avantaj (5-4) după ce a câștigat și punctul meciului, cel care a făcut ca arena să vibreze, să tresară, să izbucnească în urale. Toate pentru româncă!

Și tocmai când Halep servește să închidă setul, șansa îi face cu ochiul rusoaicei. După ce o minge a Simonei a ieșit milimetric afară, fileul „culcă” o minge în terenul româncei pentru 5-5. Jocul se transformă într-o sarabandă a break-urilor, reprezentanta țării noastre are din nou ocazia de a trimite partida în „decisiv”, dar mâna parcă îi tremură la serviciu, iar setul doi intră în tiebreak. Unul care a început în aceeași notă ca și ultimele game-uri, cu patru minibreak-uri. Tensiunea atinge cote alarmante, Șarapova se desprinde la 4-2 și 5-3, dar războiul nervilor este controlat se Halep. Românca face o serie incredibilă de patru puncte, ultimul după un „șșștttttttt” prelungit al spectatorilor, iar finala întră într-un decisiv.

Două ore și 9 minute după două seturi și nu se joacă un meci între Rafael Nadal și Novak Djokovic! „Sunt pregătită să joc și patru ore”, spunea Simona atunci când am întrebat-o în preziua meciului dacă poate să ducă și un meci de trei ore. Setul doi a stors-o de energie mai mult pe Șarapova, care a și plecat la vestiare. Halep a rămas liniștită la bancă, timp în care a și conversat prin gesturi cu tatăl ei, aflat în lojă. După cinci minute, rusoaica revine de la vestiare cu bateriile încărcate și face break în primul game. Halep n-a avut nevoie de niciun „refresh”, are baterii de ultimă generație, resursele sunt nebănuite și are nevoie de numai 5-6 minute pentru a răsturna tabela: 2-1! Simona are șansa desprinderii, dar ratează două șanse de break. Rusoaicei i-a trecut glonțul pe la ureche, iar la sfârșitul game-ului se descarcă printr-un țipăt prelungit care răsună dincolo de Philippe Chatrier. A fost momentul în care Șarapova s-a reîncărcat, momentul în care Halep a arătat primele momente de vulnerabilitate. „Mașa” a preluat controlul, iar după trei ore și cinci minute s-a impus cu 6-4, 6-7, 6-4. Chiar dacă Simona a pierdut finala, ea a ieșit ca o mare câștigătoare din acest turneu. Printre altele, locul 3 mondial de luni, un premiu de 825.000 de euro și recunoașterea valorii ei în întreaga lume.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Ce lovitură: Zinedine Zidane ar putea semna contractul mult așteptat: ”Îmi doresc din toată inima să fie el”
Ce lovitură: Zinedine Zidane ar putea semna contractul mult așteptat: ”Îmi doresc din toată inima să fie el”
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Darius Olaru a fost ofertat de două echipe din Italia! Informaţii noi despre situaţia căpitanului de la FCSB
Darius Olaru a fost ofertat de două echipe din Italia! Informaţii noi despre situaţia căpitanului de la FCSB
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el:
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el: "Îl…
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Anunț ȘOC! Soțul Andreei Esca renunță după 9 ani. Totul e oficial
Anunț ȘOC! Soțul Andreei Esca renunță după 9 ani. Totul e oficial
BANCUL ZILEI. Un canibal ajunge să viziteze plaja de la Mamaia: - Ce fac aici femeile astea?
BANCUL ZILEI. Un canibal ajunge să viziteze plaja de la Mamaia: - Ce fac aici femeile astea?
Care este cea mai mare pensie din armată. Ministrul Apărării: Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt uriaşe
Care este cea mai mare pensie din armată. Ministrul Apărării: Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt…
O nouă generație UMANĂ începe în anul 2025! Cum se vor numi?
O nouă generație UMANĂ începe în anul 2025! Cum se vor numi?
Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică: Mi se pare ireal!
Ana Bărbosu pleacă din România, la şase luni după ce a câştigat medalia olimpică: Mi se pare ireal!
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Veşti bune pentru milioane de salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o minivacanţă de trei zile
Veşti bune pentru milioane de salariaţi: Angajaţii vor avea parte de o minivacanţă de trei zile
Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal
Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
×